Papryka igołomska faszerowana
                
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
 - Zielona rewolucja Marty Dymek 3
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Dania wegańskie
 
Składniki:
- 6 papryk igołomskich,
 - 2 ziemniaki
 - liście selera
 
Farsz:
- 350 g zielonej soczewicy
 - ½ szklanki surowego ryżu
 - 1 cebula
 - ½ pęczka pietruszki
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 łyżki sosu sojowego
 - 4 łyżki oleju
 - 2 łyżeczki pieprzu ziołowego
 - ½ łyżeczki syropu z agawy sól
 
Sos:
- 2,5 - 3 szklanki bulionu warzywnego
 - 1,5 kartonika passaty pomidorowej / 600 ml passaty pomidorowej
 - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
 - 1 łyżeczka papryki ostrej
 - ½ łyżeczki papryki słodkiej
 - ½ łyżeczki papryki wędzonej
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        W dużym garnku zagotować dużo wody. Dodać soczewicę i gotować do miękkości soczewicy, około 20 - 25 minut. 
W międzyczasie przygotować resztę farszu oraz sos.
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek oraz pietruszkę drobno posiekać. Wszystko włożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Następnie do rondelka dodać wszystkie składniki sosu i podgrzewać, kiedy zacznie się gotować wyłączyć, dokładnie zamieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z gotowanej soczewicy odlać prawie całą wodę, pół szklanki zostawić. Soczewicę pozostawić w garnku i przy pomocy ręcznego blendera niedokładnie zblendować.
Następnie wyjąć z garnka, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami farszu i dokładnie zagnieść farsz rękami. Jeśli wydaje się być zbyt suchy i sypki, dolać kilka łyżek wody z gotowania soczewicy, na koniec doprawić do smaku solą.
W każdej papryce wykrawać mały otwór – tylko taki, aby pozbyć się łodygi.
Do środka małą łyżeczką wkładać farsz nie wypełniając papryk za mocno, a następnie zakorkować paprykę kawałkiem surowego ziemniaka. Powtórzyć ze wszystkimi paprykami.
Gotowe papryki ciasto ułożyć w tym samym garnku, w którym gotowała się soczewica. Wlać sos pomidorowy, włożyć kilka liści selera i gotować 30 - 40 minut pod przykryciem.
Porada: Aby ryż odpowiednio ugotował się we wnętrzu papryk, gotujcie soczewicę w dużej ilości wody i nie odcedzajcie jej zbyt dokładnie.
Sosu musi być tyle, aby przykrył papryki – w zależności od szerokości garnka potrzebna będzie jego inna ilość, dlatego sosu może być trochę za dużo lub odrobinę za mało.
					W międzyczasie przygotować resztę farszu oraz sos.
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek oraz pietruszkę drobno posiekać. Wszystko włożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Następnie do rondelka dodać wszystkie składniki sosu i podgrzewać, kiedy zacznie się gotować wyłączyć, dokładnie zamieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z gotowanej soczewicy odlać prawie całą wodę, pół szklanki zostawić. Soczewicę pozostawić w garnku i przy pomocy ręcznego blendera niedokładnie zblendować.
Następnie wyjąć z garnka, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami farszu i dokładnie zagnieść farsz rękami. Jeśli wydaje się być zbyt suchy i sypki, dolać kilka łyżek wody z gotowania soczewicy, na koniec doprawić do smaku solą.
W każdej papryce wykrawać mały otwór – tylko taki, aby pozbyć się łodygi.
Do środka małą łyżeczką wkładać farsz nie wypełniając papryk za mocno, a następnie zakorkować paprykę kawałkiem surowego ziemniaka. Powtórzyć ze wszystkimi paprykami.
Gotowe papryki ciasto ułożyć w tym samym garnku, w którym gotowała się soczewica. Wlać sos pomidorowy, włożyć kilka liści selera i gotować 30 - 40 minut pod przykryciem.
Porada: Aby ryż odpowiednio ugotował się we wnętrzu papryk, gotujcie soczewicę w dużej ilości wody i nie odcedzajcie jej zbyt dokładnie.
Sosu musi być tyle, aby przykrył papryki – w zależności od szerokości garnka potrzebna będzie jego inna ilość, dlatego sosu może być trochę za dużo lub odrobinę za mało.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W