Papryka igołomska faszerowana

Papryka faszerowana
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 3
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

Farsz:
Sos:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku zagotować dużo wody. Dodać soczewicę i gotować do miękkości soczewicy, około 20 - 25 minut.
W międzyczasie przygotować resztę farszu oraz sos.
Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek oraz pietruszkę drobno posiekać. Wszystko włożyć do dużej miski, dodać pozostałe składniki farszu i dokładnie wymieszać.
Następnie do rondelka dodać wszystkie składniki sosu i podgrzewać, kiedy zacznie się gotować wyłączyć, dokładnie zamieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Z gotowanej soczewicy odlać prawie całą wodę, pół szklanki zostawić. Soczewicę pozostawić w garnku i przy pomocy ręcznego blendera niedokładnie zblendować.
Następnie wyjąć z garnka, przełożyć do miski z pozostałymi składnikami farszu i dokładnie zagnieść farsz rękami. Jeśli wydaje się być zbyt suchy i sypki, dolać kilka łyżek wody z gotowania soczewicy, na koniec doprawić do smaku solą.
W każdej papryce wykrawać mały otwór – tylko taki, aby pozbyć się łodygi.
Do środka małą łyżeczką wkładać farsz nie wypełniając papryk za mocno, a następnie zakorkować paprykę kawałkiem surowego ziemniaka. Powtórzyć ze wszystkimi paprykami.
Gotowe papryki ciasto ułożyć w tym samym garnku, w którym gotowała się soczewica. Wlać sos pomidorowy, włożyć kilka liści selera i gotować 30 - 40 minut pod przykryciem.

Porada: Aby ryż odpowiednio ugotował się we wnętrzu papryk, gotujcie soczewicę w dużej ilości wody i nie odcedzajcie jej zbyt dokładnie.
Sosu musi być tyle, aby przykrył papryki – w zależności od szerokości garnka potrzebna będzie jego inna ilość, dlatego sosu może być trochę za dużo lub odrobinę za mało.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA