Kanapka z łososiem, jajkiem i marynowaną cebulą
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 3 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
Składniki:
- 2 kromki wiejskiego pszennego chleba
- 1 filet łososia ze skórą
- 2 jajka
- 1 mała czerwona cebula cienko pokrojona na mandolinie
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- 50 ml wody
- 50 ml octu białego lub jabłkowego
- pół pęczka koperku, grubo posiekanego, plus trochę do dekoracji
- świeża kolendra do dekoracji
- 1 jogurt lekki
- oliwa z oliwek
- sok z połówki limonki
- sól
- biały pieprz
- Marynata do łososia:
- 4 łyżki sosu sojowego
- sok z połówki limonki plus pół limonki pokrojonej w ćwiartki
- 1 łyżka miodu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj marynowaną cebulę. Wymieszaj cukier, sól, wodę i ocet. Zanurz cebulę w marynacie i odstaw na co najmniej 20 min.
Przygotuj marynatę do łososia - wymieszaj składniki ze sobą, zalej filet i odstaw na 10 min.
W międzyczasie zrób dressing do kanapki: wymieszaj jogurt, sok z limonki, koperek, dopraw
solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Wyciągnij filet z marynaty, podsmaż go na patelni, najlepiej grillowej. Najpierw od strony skórki -
do momentu, aż się skarmelizuje. Odwróć i podsmażaj drugą stronę przez kilka minut, aż mięso się zetnie. Odstaw.
Przygotuj jajka w koszulkach. Do gotującej się wody wlej 1 łyżkę octu białego, zrób wir i
delikatnie wlej jajko do wody. Gotuj 2 min, odcedź i postępuj tak samo z drugim jajkiem.
Polej kromki chleba oliwą. Połóż kawałki ryby, krążki cebuli i jajko na kanapce. Udekoruj kolendrą, koperkiem, polej dressingiem. Dodaj kawałki limonki.
Przygotuj marynatę do łososia - wymieszaj składniki ze sobą, zalej filet i odstaw na 10 min.
W międzyczasie zrób dressing do kanapki: wymieszaj jogurt, sok z limonki, koperek, dopraw
solą i pieprzem do smaku. Odstaw.
Wyciągnij filet z marynaty, podsmaż go na patelni, najlepiej grillowej. Najpierw od strony skórki -
do momentu, aż się skarmelizuje. Odwróć i podsmażaj drugą stronę przez kilka minut, aż mięso się zetnie. Odstaw.
Przygotuj jajka w koszulkach. Do gotującej się wody wlej 1 łyżkę octu białego, zrób wir i
delikatnie wlej jajko do wody. Gotuj 2 min, odcedź i postępuj tak samo z drugim jajkiem.
Polej kromki chleba oliwą. Połóż kawałki ryby, krążki cebuli i jajko na kanapce. Udekoruj kolendrą, koperkiem, polej dressingiem. Dodaj kawałki limonki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia skandynawska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W