Krewetki w białym winie i szafranie z sosem vierge

Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 2 (odc. 10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania na walentynki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia portugalska
Składniki:
- 16 krewetek Black Tiger, surowych, oczyszczonych
- ½ szklanki białego wytrawnego wina
- 1 łyżeczka szafranu
- 1 cebula pokrojona w talarki
- natka pietruszki
- 2 pomidory pokrojone w kostkę
- oliwa z oliwek
- sok z ½ cytryny
- świeża kolendra posiekana
- świeża bazylia posiekana
- 30 g masła
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Na patelni podsmaż na oliwie cebulę, dopraw solą i dodaj szafran. Wymieszaj i wlej wino. Następnie dodaj krewetki i duś, aż będą gotowe. Poczekaj, aż część sosu wyparuje. Dodaj kawałek masła i wymieszaj.
Osobno zrób sos vierge – pomidory połącz z kolendrą i bazylią, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.
Serwuj krewetki z sosem vierge i bagietką.
Osobno zrób sos vierge – pomidory połącz z kolendrą i bazylią, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku.
Serwuj krewetki z sosem vierge i bagietką.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia portugalska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W