Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej

Krewetki opiekane na trzcinie cukrowej
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Si King

Seria kulinarna:
Kudłacze na motorach (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Kuchnia świata:
Kuchnia wietnamska

Składniki:

  • 500 g świeżych
  • obranych z pancerzyków i oczyszczonych krewetek
  • 50 g słoniny lub boczku
  • 100 g suszonych krewetek (do kupienia w sklepach z orientalnym jedzeniem)
  • namoczonych w wodzie na godzinę
  • 50 g drobno posiekanych szalotek
  • 1 łyżka sosu rybnego plus ekstra do maczania
  • ½ chili
  • drobno posiekanej
  • ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 10 kawałków trzciny cukrowej
  • mieszanka ziaren białego i czarnego sezamu
  • do obtaczania
  • liście kruchej sałaty
  • do podawania
  • olej roślinny do głębokiego smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W malakserze rozetrzeć krewetki ze słoniną (lub przepuścić razem przez maszynkę do mięsa, ewentualnie posiekać tasakiem i wymieszać). Dodać osączone suszone krewetki, szalotki, sos rybny i pieprz, wymieszać. Trzcinę cukrową pociąć na kawałki długości patyczków od lizaka. Namoczonymi w zimnej wodzie rękoma oblepić koniec trzciny masą krewetkową. Wygładzić, tak, by wyglądały jak jajowate lizaki. Obtoczyć w ziarnach sezamu. W rondlu z grubym dnem rozgrzać olej roślinny, do temperatury, w której wrzucony kawałeczek chleba natychmiast zaczyna skwierczeć. Smażyć krewetkowe „lizaki” w głębokim tłuszczu przez około 5 minut. Jeśli to możliwe, na koniec podpiec je na grillu. Podawać na listkach sałaty z sosem rybnym w osobnej miseczce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA