Sałatka z Kreuzera, jabłek i pomarańczy i seler bursztynowy

Oceń przepis:
Przygotował:
Gieno Mientkiewicz
- Seria kulinarna:
- Przez dziurkę od sera (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
Składniki:
- 2 winno-słodkie jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 pomarańcza
- ½ cytryny
- 30 dag sera Kreuzer
- 20 dag chudej szynki
- 3 łyżki rodzynek
- kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)
- 2 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- Seler bursztynowy:
- 2 średnie selery
- 15 dag sera bursztyn
- 1 jajko
- 10 dag bułki tartej
- 5 ziaren pieprzu
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Rodzynki zalać brandy, zostawić na kilkanaście minut. Ser, szynkę, pokroić w słupki. Obrane jabłka pokroić w dość grubą kostkę, skropić sokiem cytryny. Pomarańczę obrać, wyciąć filety, z pozostałości wycisnąć sok i zmieszać z majonezem. Składniki sałatki wymieszać z majonezem, doprawić.
Przygotowanie selera bursztynowego:
Obrany seler ugotować w osolonej wodzie razem z ziarnami pieprzu. Ostudzić, pokroić w centymetrowe plastry. Ser pokroić tak samo. Seler posolić i dobrze popieprzyć. Złączyć w pary ser i seler, maczać w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce. Smażyć na złoto.
Przygotowanie selera bursztynowego:
Obrany seler ugotować w osolonej wodzie razem z ziarnami pieprzu. Ostudzić, pokroić w centymetrowe plastry. Ser pokroić tak samo. Seler posolić i dobrze popieprzyć. Złączyć w pary ser i seler, maczać w roztrzepanych jajkach i obtoczyć w bułce. Smażyć na złoto.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W