Sałata z plasterkami smażonej wołowiny i sosem z wasabi
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.10)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia japońska
Składniki:
Składnik główny
- 2 garście wymieszanych liści sałaty masłowej, sałaty karbowanej i frisee
Wkładka
- ok 250 g befsztyku z polędwicy wołowej
- olej do smażenia
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki sosu sojowego
- świeżo mielony pieprz
Dodatki
- nać kolendry
- kiełki różne
Sos
- sok z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki wasabi w proszku
- sól, cukier do smaku
- 5 łyżek oleju z pestek winogron
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wycisnąć sok z limonki i wymieszać z wasabi, dodać szczyptę soli i cukru. Dobrze wymieszać z olejem, dosmakować. Sos powinien być lekki, kwaskowato-chrzanowy. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić czosnek pokrojony w plasterki, zeszklić, dodać mięso, zrumienić z obu stron, wlać sos sojowy. Smażyć na małym ogniu, aż mięso będzie średnio krwiste. Mięso odstawić na chwilę, by odpoczęło. Osuszone sałaty porwać i wymieszać w dużej misce z sosem z wasabi, dodać kiełki i liście świeżej kolendry. Befsztyk pokroić w cienkie plasterki w poprzek włókien. Ułożyć na indywidualnych talerzach doprawioną sałatę, na każdą porcję położyć kilka ciepłych plastrów mięsa, posypać świeżo mielonym pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W