Japońskie pankejki z sosem z matchy i białej czekolady

Japońskie pankejki z sosem z matchy i białej czekolady
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, śniadanie 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Naleśniki, Śniadania
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • 2 jajka
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g mąki
  • ⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 szczypty soli
  • 30 g cukru lub erytrytolu
  • odrobina oleju
Sos:
  • 80 g białej czekolady
  • 50 ml mleka
  • łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki kulinarnej herbaty matcha
Do podania:
  • bita śmietana
  • ½ łyżeczki matchy

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do oddzielnych misek. Do żółtek dodajemy mleko i ubijamy mikserem, aż to pięknie się połączy. Na końcu dodajemy ekstrakt waniliowy i mieszamy. Mąkę, proszek do pieczenia i sól łączymy w miseczce, a następnie przesiewamy do masy żółtkowej. Całość delikatnie mieszamy, aż masa będzie jednolita.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. W połowie ubijania zaczynamy dodawać cukier i robimy to w dwóch partiach. Gdy beza jest błyszcząca i sztywna, powoli łączymy białka z żółtkową masą. Najpierw dodajemy 2 łyżki białek do żółtek i napowietrzamy masę. Następnie dodajemy resztę i bardzo delikatnie łączymy ze sobą.

Możemy przełożyć całość do rękawa cukierniczego i z niego wyciskać puszystą masę na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, ale ja ten proces przyspieszam i nakładam ją chochlą, efekt jest podobny. Patelnię nacieramy masłem, nie może być go zbyt dużo, wystarczy odrobina.

Następnie nakładamy chochlą dużą porcję masy tak, żeby suflet był jak najwyższy. W przeciwieństwie do flap jacków tu chcemy, aby nasze pankejki były węższe, ale wysokie. W puste miejsca na patelni wlewamy 2 łyżki wody i szybko przykrywamy pokrywką. Po 4 minutach przekładamy delikatnie na drugą stronę. Smażymy kolejne 2-3 min.

W rondelku podgrzewamy mleko. Po chwili dodajemy posiekaną, białą czekoladę i czekamy, aż się rozpuści. Gdy sos stanie się jednorodny, przesiewamy do niego matchę i energicznie mieszamy. Na końcu można dodac do sosu łyżkę masła, stanie się bardziej kremowy i lśniący.

Gotowe sufleto-pankejki układamy jeden na drugim na talerzu, górę polewamy obficie czekoladowym sosem i dekorujemy odrobiną przesianej przez sitko matchy. W Tokio zwykle serwuje się je z bitą śmietaną. Suflety będą szybko opadać, dlatego jemy je od razu po zrobieniu.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA