Shokupan – delikatny chleb mleczny

Shokupan – delikatny chleb mleczny
Oceń przepis:
111 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 6)
Trudność:
średnie
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska

Składniki:

  • Zaparka:
  • 40 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
Ciasto
  • 580 g mąki pszennej typ 750
  • 60 g cukru
  • 12 g soli
  • 10 g mleka w proszku
  • 20 g świeżych drożdży
  • 260 ml mleka
  • 1 jajko
  • zaparka
  • 50 g masła
  • żółtko
  • 1 łyżka mleka

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę i wodę wymieszać na patelni i zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i wystudzić.

Resztę składników razem z przestudzoną zaparką przełożyć do miski robota z hakiem do wyrabiania ciast. Wyrabiać na wolnych obrotach przez 3-4 minuty.

Następnie dodać 50 g masła i dalej wyrabiać przez 3 minuty na szybszych obrotach. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Ciasto podzielić na 3 równe części, uformować kule i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Każdą kulkę rozwałkować na podłużny placek i zwinąć. Ułożyć w keksówce i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

 

Rozgrzać piekarnik do 200ºC. Chlebki posmarować jajkiem z mlekiem. Piec około 15-18 minut w rozgrzanym piekarniku.



 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA