Chlebek bananowy z orzechami

Chlebek bananowy z orzechami
Oceń przepis:
185 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Pieczywo

Składniki:

  • 4 bardzo dojrzałe banany
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 75 g roztopionego masła
  • ¾ szklanki brązowego, drobnego cukru
  • 1 laska wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • ½ szklanki orzechów laskowych

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy z sodą, banany rozgniatamy widelcem i łączymy z roztopionym masłem.
Dodajemy jajo i łączymy rózgą, dosypujemy cukier, sól i ziarna wanilii.
Jak składniki się połączą, dosypujemy mąkę z sodą.
Orzechy kroimy drobniej i dosypujemy do ciasta. Wszystko łączymy niezbyt długo rózgą lub szpatułką.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, ciasto przelewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do pieca i pieczemy ok. 50 minut do suchego patyczka. Studzimy i kroimy w grube plastry.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA