Knyple

Knyple
Oceń przepis:
111 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Podmłoda:
  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 1 g świeżych drożdży
Ciasto właściwe:
  • 400 g podmłody
  • 10 g świeżych drożdży
  • 400 g mąki pszennej typ 650
  • 220 ml wody
  • 15 g soli
100 g lekko podprażonej mąki do formowania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podmłoda:

Około 5 godzin przed pieczeniem przygotować podmłodę. Wymieszać składniki, przykryć czepkiem kąpielowym i odstawić do wyrośnięcia na około 5 godzin lub odstawić na godzinę w temperaturze pokojowej, a następnie na około 10 godzin do lodówki.

Ciasto właściwe:

Podmłodę wymieszać z resztą składników na ciasto i wyrabiać przez kilka minut. Przełożyć do miski i odstawić do wyrośnięcia na 2-3 godziny. Następnie podzielić na 9 bułek, każda po około 115 g. Uformować kulki, ułożyć na obsypanej mąką stolnicy i przykryć zwilżoną ściereczką. Odstawić na 30 minut.

Każdą lekko podrośniętą bułkę obsypać podprażoną mąką i spłaszczyć. Następnie boki bułek złożyć do środka, aby jeden nachodził na drugi. Uformowane bułki ułożyć złożoną częścią do dołu na obsypanej mąką ściereczce i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

 

Rozgrzać piekarnik do 230°C, zaparować i piec bułki przez około 20 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA