Bułeczki czosnkowe

Bułeczki czosnkowe
Oceń przepis:
564 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 6 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Drożdże rozcieramy z cukrem pudrem, dolewamy ciepłe mleko, mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą i dosypujemy 4 łyżki mąki. Ucieramy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Czosnek przeciskamy przez praskę, łączymy z 80 g miękkiego masła, dodajemy szczyptę soli, natkę pietruszki drobno pokrojoną i ucieramy na pastę.
Wyrośnięty zaczyn przelewamy do przesianej mąki, dodajemy sól i wyrabiamy miękkie, gładkie ciasto. Na koniec dolewamy 50 g roztopionego masła i wyrabiamy ok. 8 minut.
Przykrywamy ściereczką na 1,5 godziny, w trakcie powinno podwoić swoją objętość. Dzielimy na 12-14 porcji, formujemy podłużne bułeczki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Nacinamy bułeczki w dwóch miejscach dość głęboko, w nacięcia nakładamy masło czosnkowe, wierzch smarujemy jajem rozkłóconym z mlekiem.
Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut. Najlepsze są na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA