Bułeczki maślane Hokkaido
   
                                    
                    
                Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
 - Domowa piekarnia Kucharskiego 2 (odc. 2)
 - Trudność:
 - trudne
 - Rodzaj dania:
 - Pieczywo
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia międzynarodowa
 
Składniki:
- tangzhong (starter)
 - 40 g mąki pszennej typ 750
 - 200 ml wody
 
Ciasto:
- 580 g mąki pszennej typ 750
 - 60 g cukru
 - 12 g soli
 - 10 g mleka w proszku
 - 20 g świeżych drożdży
 - 260 ml mleka
 - 1 jajko
 - 50 g masła
 
dodatkowo:
- żółtko
 - 1 łyżka mleka
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mąkę i wodę wymieszać na patelni i zagotować, aż zgęstnieje. Przełożyć do miseczki i wystudzić.
Resztę składników razem z przestudzoną zasmażką przełożyć do miski robota z hakiem do wyrabiania ciast. Wyrabiać na wolnych obrotach przez 3-4 minuty. Dodać 50 g masła i dalej wyrabiać przez 3 minuty na szybszych obrotach.
Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Następnie podzielić na 12 równych części, uformować kule i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut
Każdą kulkę rozwałkować na podłużny placek i zwinąć. Ułożyć na blaszce do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Rozgrzać piekarnik do 200º C. Bułki posmarować jajkiem rozmąconym z mlekiem. Piec ok. 15-18 minut.
- Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź