Pasztet z wątróbek
Oceń przepis:
Przygotował:
Brygida Kosel
- Seria kulinarna:
- Teraz Brygida! (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia polska
Składniki:
- 30 dag wątróbki cielęcej
- 20 dag wątróbki drobiowej
- 15 dag masła
- 1 cebula
- świeży lubczyk
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 4 liście laurowe
- 50 ml brandy
- 200 ml śmietany
- sól
- pieprz
- żurawina
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Cebulę posiekać z ziołami. Wątróbkę cielęcą pokroić na małe kawałki. Wątróbkę drobiową dokładnie oczyścić z żyłek. Na rozgrzanym maśle podsmażyć na złoty kolor cebulę z ziołami. Przełożyć do osobnej miseczki. Na rozgrzane masło wrzucić najpierw wątróbkę cielęcą, dorzucić do niej parę listków ziela angielskiego i listków laurowych. Pod koniec smażenia wlać brandy i podpalić. Przełożyć do miski. Czynność powtórzyć z wątróbką drobiową. Obie wątróbki pozostawić do wystygnięcia. Proszę pamiętać o usunięciu z niej listków laurowych i ziela angielskiego. Zimne wątróbki zmiksować z wcześniej podsmażoną cebulą z ziołami i śmietaną. Posolić i popieprzyć do smaku. Dodać żurawinę i delikatnie wymieszać. Pasztet wstawić do lodówki na kilka godzin. Udekorować świeżymi listkami laurowymi i żurawiną.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Kuchnia polska
Dania mięsne
Kuchnia międzynarodowa
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W