Łosoś w pomarańczowej panierce z szybkim majonezem estragonowym

Łosoś w pomarańczowej panierce z szybkim majonezem estragonowym
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 400 g filetów z łososia
  • sól
  • pieprz
  • 1 płaska łyżka skórki startej z pomarańczy
  • ½ szklanki startego parmezanu
  • ⅓ szklanki panko
  • ½ szklanki orzechów nerkowca
  • oliwa
  • 2 jaja
  • ½ łyżeczki ostrej papryki
Ponadto:
  • mąka do panierowania
  • świeży tymianek
  • świeży koperek
Majonez estragonowy:
  • 1 duże żółtko
  • 250 ml oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • świeży estragon

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Łososia osuszamy, wyciągamy duże ości i odkładamy. Orzechy miksujemy krótko w malakserze lub kroimy w drobny żwirek. W misce łączymy panko, parmezan, skórkę z pomarańczy, orzechy, ostrą paprykę i poszatkowane zioła. Całość skrapiamy oliwą i mieszamy.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i przygotowujemy sobie płaską blaszkę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Filety kroimy w mniejsze kąski, lekko solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie obtaczamy je w mące, następnie w rozkłóconym jaju i na koniec w panierce. Układamy rybę na blasze i wstawiamy do pieca na ok. 20-25 minut, aż się ładnie zarumieni.

W tym czasie przygotowujemy majonez. Do wysokiego dzbanka wlewamy żółtko, dodajemy musztardę, sól, pieprz i cukier. Zalewamy olejem i blendujemy, początkowo nie odrywając blendera od dna dzbanka. Dodajemy sok z cytryny i poszatkowany estragon i jeszcze moment miksujemy. Upieczoną rybę podajemy z majonezem estragonowym i puree batatowym (patrz kolejny przepis).

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA