Karp faszerowany w galarecie

Przygotował:
Bartosz Lisek
- Seria kulinarna:
- Nie bój ryby! (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 2 filety świeżego nacinanego karpia bez skóry
- 1 biała cebula
- 1 czerstwa bułka
- 1 szklanka mleka
- 1 marchewka
- 100 g masła
- ⅓ szklanki kaszy manny
Galareta:
- 3 szklanki ciepłej wody
- 2 szklanki wina
- 15 g agartyny (agar-agar)
Dodatki:
- ugotowana marchewka
- groszek mrożony
- natka pietruszki
- majonez
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
Przelicznik pojemności
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Filety pokrój na mniejsze kawałki i przepuść przez maszynkę do mięsa razem z surową cebulą i odciśniętą bułką namoczoną wcześniej w mleku. Przełóż do miski.
Marchewkę zetrzyj na tarce na drobnych oczkach, dodaj masło i kaszę mannę, żeby konsystencja była lepiąca. Uformuj baton w foli spożywczej, wrzuć na ciepłą wodę i gotuj około 20 minut, aż farsz się zetnie.
Zrób galaretkę z wina, wody i agaru (żelatyna z glonów). Najpierw rozpuść agar w szklance z wodą, resztę wody zagotuj, dodaj wodę z agarem i wino.
Ostudzony baton pokrój w plastry i ułóż w półmisku. Udekoruj marchewką, groszkiem mrożonym oraz natką pietruszki. Zalej galaretą i wstaw do lodówki o stężenia. Smacznego!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź