Polędwica wołowa z grzybami leśnymi

Polędwica wołowa z grzybami leśnymi
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jurek Sobieniak

Seria kulinarna:
m jak mięso 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1 głowa z polędwicy wołowej
  • 20 ml oleju
  • sól
  • pieprz
  • 300 g kaszy gryczanej palonej
  • 2 gotowane buraki
  • 1 łyżka musztardy
  • sok z ½ cytryny
  • 1 gałązka tymianku
  • 300 g podgrzybków
  • 100 g cebuli cukrowej
  • 100 ml mleka skondensowanego niesłodzonego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Buraki kroimy w ósemki, mieszamy z musztardą, sokiem z cytryny i otartym tymiankiem, odstawiamy w temperaturze pokojowej na 30 minut.

Grzyby siekamy razem z cebulą w grubą kostkę i dusimy na maślę 5-6 min. Dodajemy mleko skondensowane i dusimy kolejne 3 -4 minuty na wolnym ogniu do zagęszczenia.

Polędwicę posypujemy solą i pieprzem, obsmażamy na rumiany kolor i przekładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (z termometrem) i pieczemy do uzyskania temperatury 56 stopni.

Kaszę gotujemy w 500 ml wody do całkowitego wchłonięcia, zestawiamy i przykrywamy na 15 min. Gotową polędwicę kroimy w plastry, podajemy na gryce z duszonką grzybową i burakami.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA