Kulebiak
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.26)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
Ciasto drożdżowe
- 1 kg mąki
- 150 g drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 kostka masła
- 5 jaj i 2 żółtka
- 1/2 fiolki zapachu waniliowego
- skórka cytrynowa
- 1 garść rodzynek
- pół szklanki oleju
Farsz
- młoda kapusta
- 1 cebula
- koperek
- jajka na twardo
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Kapustę podzielić na ćwiartki, krótko gotować. Cebulę przesmażyć. Po ugotowaniu kapustę posiekać, dodać pieprz, sól oraz przesmażoną cebulę. Dodać koperek i jajka pokrojone w ćwiartki. Wymieszać. Wypełnić farszem ciasto drożdżowe tak, aby ciasto szczelnie otaczało farsz. Wierzch ciasta posmarować delikatnie roztrzepanym białkiem. Wstawić do piekarnika o temperaturze ok. 180 stopni C i po chwili zwiększyć temperaturę do 200 stopni C. Ciasto będzie się piekło ok. 0,5 godziny.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy wielkanocne
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W