Pieczeń wieprzowa z łopatki z daktylami i sosem orzechowym

Pieczeń wieprzowa z łopatki z daktylami i sosem orzechowym
Oceń przepis:
81 ocen Średnia ocena: 3.30

Składniki:

Sos:
  • 300 ml śmietany 18%
  • ok. 50 g mielonych orzechów włoskich
  • 40 g startego parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • opcjonalnie: pół szklanki mleka
Sałatka:
  • 8 małych ziemniaków
  • 125 g groszku cukrowego
  • ½ chili
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka octu np. gruszkowego
  • 1 łyżka poszatkowanego koperku
  • olej
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Daktyle oddzielamy od pestek i jeśli trzeba, moczymy w wodzie, żeby zmiękły. Następnie 4 sztuki wrzucamy do malaksera, dodajemy ok. 1 łyżki miodu i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy na pastę.

Mięso nacieramy solą, a następnie pastą z daktyli. Przekładamy do worka strunowego, dodajemy rozmaryn, przekrojoną na pół główkę czosnku i wstawiamy na noc do lodówki.

Następnego dnia robimy 6 nacięć długim, ostrym nożem na wielkość daktyli, jakie odłożyliśmy. Do każdego daktyla w miejsce pestki wkładamy ząbek czosnku i wciskamy w miejsce nacięć. Na dużej patelni rozgrzewamy smalec i na bardzo gorącym obsmażamy pieczeń w każdej strony na rumiano. Następnie przekładamy pieczeń do naczynia żaroodpornego z pokrywką, dorzucamy pozostały czosnek i podlewamy wodą. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 170 stopni na ok. 1,5 h. Na ostatnie 20 minut pieczenia odkrywamy pieczeń, podkręcamy temperaturę do 190 stopni i dopiekamy.

Przygotowujemy sałatkę z ziemniaków. Gotujemy ziemniaki w mundurkach w osolonym wrzątku, następnie odcedzamy je, studzimy i kroimy na duże kawałki. Przekładamy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
W małej miseczce mieszamy miód, musztardę, ocet, drobno poszatkowaną papryczkę chili, czosnek przeciśnięty przez praskę. Powoli dolewamy olej, tworząc gęsty sos. Wlewamy go do ziemniaków, dodajemy koperek i mieszamy. Sałatkę wstawiamy do lodówki, żeby się przegryzła.

W tym czasie przygotowujemy sos. Do rondelka wlewamy śmietanę, dodajemy orzechy i parmezan. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podgrzewamy ciągle mieszając, aż sos zgęstnieje.

Pieczeń wyciągamy z naczynia żaroodpornego, jeśli na dnie powstał płyn po pieczeniu, wlewamy go do sosu i mieszamy, jeśli będzie zbyt gęsty, dolewamy trochę mleka. Pieczeń przed pokrojeniem powinna odpocząć kilka minut. Serwujemy ją z sosem orzechowym i sałatką z ziemniaków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA