Belona gotowana na parze na liściach winogron podana z sałatką z pomidorów
Oceń przepis:
Przygotował:
David Gaboriaud
- Seria kulinarna:
- David w Europie 5 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia rumuńska
Składniki:
- 1 belona (długa ryba słonowodna)
- 2-4 liście winogrona
- sól
- pieprz
- skórka z cytryny
Sałatka:
- pomidorki koktajlowe (w różnych kolorach i kształtach)
- 1 mała czerwona cebula
- łyżka kaparów + łyżka wody ze słoika z kaparami
- 4 fileciki anchois
- łyżka czarnych oliwek
- nać pietruszki
- świeże liście bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Belonę wypatrosz, opłucz i wysusz. Pokrój na kawałki ok. 5 cm długości. Kawałki ryby posól, popieprz i dodaj skórkę otartą z cytryny.
Bambusowe koszyczki wyłóż liśćmi winogron. Na liściach ułóż po 2-3 kawałki ryby. Ułóż koszyczki nad rondelkiem z gotującą się wodą. Rybę gotuj na parze przez kilka minut.
W międzyczasie pokrój pomidorki na nierówne kawałki. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (nożem lub mandoliną). Czarne oliwki delikatnie rozgnieć (możesz palcami).
W misce wymieszaj pomidorki, cebulę, oliwki, anchois, kapary, listki natki pietruszki i listki bazylii. Dopraw solą, pieprzem, wodą ze słoika z kaparami i oliwą z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.
Wyciągnij kawałki ryby i przełóż jeszcze ciepłe na podłużny talerz. Dookoła ryby ułóż sałatkę z pomidorkami. Podaj od razu.
Bambusowe koszyczki wyłóż liśćmi winogron. Na liściach ułóż po 2-3 kawałki ryby. Ułóż koszyczki nad rondelkiem z gotującą się wodą. Rybę gotuj na parze przez kilka minut.
W międzyczasie pokrój pomidorki na nierówne kawałki. Cebulę pokrój na bardzo cienkie plastry (nożem lub mandoliną). Czarne oliwki delikatnie rozgnieć (możesz palcami).
W misce wymieszaj pomidorki, cebulę, oliwki, anchois, kapary, listki natki pietruszki i listki bazylii. Dopraw solą, pieprzem, wodą ze słoika z kaparami i oliwą z oliwek. Wymieszaj wszystkie składniki i odstaw.
Wyciągnij kawałki ryby i przełóż jeszcze ciepłe na podłużny talerz. Dookoła ryby ułóż sałatkę z pomidorkami. Podaj od razu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z ryb
Kuchnia rumuńska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W