Tiroler Grostl

Tiroler grostl
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Składniki:

  • 6-8 ugotowanych ziemniaków
  • ok. 300 g upieczonej łopatki wieprzowej
  • 200 g wędzonego boczku w cienkich plastrach
  • 4 jaja
  • ½ zielonej papryki
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminku
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • kawałek masła

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Boczek kroimy w paseczki, cebulę w półplasterki, łopatkę w kawałki trochę mniejsze niż na gulasz, ziemniaki w półplasterki lub małe kawałki, a paprykę w paski.
Rozgrzewamy masło na patelni, przesmażamy na maśle boczek przez 2-3 minuty, dorzucamy cebulę i krótko razem smażmy.
Dodajemy ziemniaki, podkręcamy mocniej płomień i podrzucając przesmażamy na złoto. Dorzucamy łopatkę i paprykę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, kminkiem i papryką.

W małym rondelku gotujemy wodę. Filiżankę wykładamy folią spożywczą, wbijamy tam jajo i zawijamy folię tak, by jajko nie wypłynęło. Przygotowujemy w ten sposób 4 jaja. W gorącej wodzie gotujemy jaja, aż białko się zetnie, a żółtko pozostanie płynne.
Układamy na talerzu porcję ziemniaków z mięsem i cebulą, na wierzch układamy jajo wyciągnięte z folii i dekorujemy poszatkowaną natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA