Roladki z udek perliczki faszerowane grzybami z zapiekanką ziemniaczaną
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 12)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 udka z perliczki
- sól
- pieprz
- farsz grzybowy:
- 5 pieczarek
- 5 boczniaków
- cebula szalotka
- łyżka masła
- mały kawałek słoniny
- łyżeczka ciemnego sosu sojowego
- pieprz
- garść świeżego tymianku, pietruszki
- 2-3 gałązki rozmarynu
- zapiekanka z ziemniaków:
- 3-4 duże ziemniaki
- masło do wysmarowania foremki
- 2 jajka
- cienki plaster sera pleśniowego
- 1/2 szklanki śmietany
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Uda wytrybuj z kości. Mięso rozklep. Dopraw je solą i pieprzem. Przygotuj farsz. Drobno posiekaj grzyby i cebulę. Na maśle i słoninie podsmaż warzywa. Dopraw je sosem sojowym i pieprzem. Na koniec dodaj posiekane świeże zioła - tymianek, pietruszkę i rozmaryn. Zrób roladki. Mięso nafaszeruj, zwiń je i zepnij wykałaczkami. Roladki obsmaż na rozgrzanej patelni, a następnie wstaw do piekarnika. Piecz w 160 stopniach przez 20-25 minut.
Uzupełnieniem dania będzie pyszna zapiekanka z ziemniaków. Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. W misce zrób sos. Połącz jajka z serem pleśniowym i śmietaną. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ziemniaki układaj warstwowo. Każdą warstwę dopraw solą, pieprzem i posmaruj sosem. Naczynie przykryj folią aluminiową. Ziemniaki piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Roladki podawaj z zapiekanką ziemniaczaną. Smacznego!
Uzupełnieniem dania będzie pyszna zapiekanka z ziemniaków. Ziemniaki pokrój na bardzo cienkie plastry, najlepiej za pomocą mandoliny. W misce zrób sos. Połącz jajka z serem pleśniowym i śmietaną. Formę do pieczenia wysmaruj masłem. Ziemniaki układaj warstwowo. Każdą warstwę dopraw solą, pieprzem i posmaruj sosem. Naczynie przykryj folią aluminiową. Ziemniaki piecz przez 30 minut w 180 stopniach. Roladki podawaj z zapiekanką ziemniaczaną. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W