Wołowina szmurowana z kluskami szorymi
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 1,5 kg wołowiny (zrazowej)
- sól
- majeranek
- cebula
- czosnek
- sok z cytryny
- szklanka bulionu
- smalec do obsmażenia
Kluski szore smażone z kiszoną kapustą:
- 4 szt. startych na małych oczkach ziemniaków, surowych
- 2 jajka
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- ok szklanka mąki pszennej
- sól
- pieprz
- majeranek suszony
- 0,5 kg kiszonej kapusty
- smalec do smażenia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone mięso wołowe zrazowe obsyp solą i majerankiem oraz obłóż gęsto plastrami cebuli i czosnku. Zostaw w chłodnym miejscu pod przykryciem na jedną dobę.
Z mięsa usuń przyprawy. Natrzyj je mielonym pieprzem i obsmaż na smalcu. Wołowinę przełóż do naczynia i piecz do miękkości, od czasu do czasu podlewaj pieczeń wywarem z warzyw.
Przygotuj szore kluski. Starte ziemniaki zagnieć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z jajkami tak, aby powstało w miarę gęste, jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj przyprawy.
Małe kluseczki prosto z deski wrzucaj na wrzątek i gotuj około 3 min.
Na głębokiej patelni na smalcu przesmaż poszatkowaną kapustę i dorzuć kluski. Podawaj obok mięsa bez sosu.
Z mięsa usuń przyprawy. Natrzyj je mielonym pieprzem i obsmaż na smalcu. Wołowinę przełóż do naczynia i piecz do miękkości, od czasu do czasu podlewaj pieczeń wywarem z warzyw.
Przygotuj szore kluski. Starte ziemniaki zagnieć z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz z jajkami tak, aby powstało w miarę gęste, jednolite ciasto. Następnie do ciasta dodaj przyprawy.
Małe kluseczki prosto z deski wrzucaj na wrzątek i gotuj około 3 min.
Na głębokiej patelni na smalcu przesmaż poszatkowaną kapustę i dorzuć kluski. Podawaj obok mięsa bez sosu.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z wołowiny
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W