Gulasz wołowy
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 2 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny, Gulasze
Składniki:
- 800 g łopatki wołowej
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 750 ml bulionu wołowego
- czerwona i zielona papryka
- 2 łyżki słodkiej, mielonej papryki
- 2 łyżeczki papryki ostrej
- łyżeczka węgierskiej pasty paprykowej (lub łyżeczka mielonej ostrej papryki)
- 2 liście laurowe
- 2 ziela angielskie
- szczypta mielonego kminku
- mąka
- olej do smażenia
- soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- mały koncentrat pomidorowy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mięso kroimy w sporą kostkę ok. 2 cm x 2 cm. Oprószamy mąką, nadmiar strzepując, i partiami smażymy na bardzo rozgrzanym oleju. Każdą z usmażonych porcji przekładamy do dużego garnka.
Po wysmażeniu całego mięsa, na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa.
Kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do mięsa.
Ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka z resztą składników, koncentrat pomidorowy rozrabiamy z 3 łyżkami wody i wlewamy do garnka.
Dodajemy mielone papryki, liście laurowe, ziele, kminek i zalewamy wszystko bulionem ew. wodą. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem nawet do 3 godzin, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn.
Po tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, całość można zagęścić rozrobioną mąką z wodą (2 łyżki mąki na ½ kubka zimnej wody). Podajemy gorący z kaszą lub innymi dodatkami.
Po wysmażeniu całego mięsa, na tej samej patelni przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i przekładamy do mięsa.
Kroimy paprykę w kostkę i dodajemy do mięsa.
Ząbki czosnku drobno kroimy i wrzucamy do garnka z resztą składników, koncentrat pomidorowy rozrabiamy z 3 łyżkami wody i wlewamy do garnka.
Dodajemy mielone papryki, liście laurowe, ziele, kminek i zalewamy wszystko bulionem ew. wodą. Wstawiamy na średni gaz i gotujemy pod przykryciem nawet do 3 godzin, co jakiś czas mieszając i uzupełniając odparowany płyn.
Po tym czasie doprawiamy wszystko solą i pieprzem. Jeśli sos wyszedł zbyt rzadki, całość można zagęścić rozrobioną mąką z wodą (2 łyżki mąki na ½ kubka zimnej wody). Podajemy gorący z kaszą lub innymi dodatkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Gulasze
Dania z wołowiny
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W