Ratatouille z grillowanym stekiem i szafranowym ryżem

Ratatouille z grillowanym stekiem i szafranowym ryżem
Oceń przepis:
89 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Jamie Oliver

Seria kulinarna:
15 minut Jamiego (odc. 13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Gulasze
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4
Kaloryczność:
593 kcal.

Przygotowanie:

Ratatouille:
1 cukinia
1 mały bakłażan
2 kolorowe papryki
1 czerwona cebula
1 czubata łyżeczka harissy
2 fileciki anchois
2–4 ząbki czosnku
700 g passaty pomidorowej
1 łyżka octu balsamicznego
½ pęczka świeżej bazylii
2 łyżki chudego naturalnego jogurtu

Ryż:
1 kubek (300 g) ryżu basmati
1 spora szczypta szafranu
½ cytryny

Steki:
2 steki z polędwicy wołowej (po 200g), bez tłuszczu
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
½ pęczka natki pietruszki
1 czubata łyżeczka musztardy diżońskiej
1 łyżka oliwy extra vergine
½ cytryny

Przygotowanie:
Przekrój cukinię wzdłuż na pół, pokrój bakłażan na plastry o grubości 1 cm, połóż warzywa na rozgrzanej patelni grillowej i odwróć kiedy się zrumienią. Wsyp do garnka 1 kubek ryżu, zalej 2 kubkami wrzątku, dodaj szafran, połówkę cytryny oraz szczyptę soli, przykryj i gotuj, aż ryż wchłonie wodę i będzie puszysty. Usuń gniazda nasienne z papryk, pokrój je na kawałki i włóż do żeliwnego garnka razem z obraną i pokrojoną czerwoną cebulą. Dodaj harissę, anchois i łyżeczkę oliwy z puszki anchois. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i przesmaż wszystko na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.
Zdejmij cukinię i bakłażana z patelni grillowej, pozostawiając ją na ogniu i pokrój cukinię na spore kawałki. Dodaj ją razem z plastrami bakłażana do garnka z warzywami, zalej passatą, dodaj ocet balsamiczny i zagotuj pod przykryciem. Natrzyj steki solą, papryką oraz 1 łyżeczką oliwy i usmaż na gorącej patelni grillowej, obracając mięso co minutę, aż będą odpowiednio wysmażone. Posiekaj drobno łodyżki natki pietruszki, a listki pokrój na większe kawałki. Dodaj musztardę, oliwę extra vergine, dopraw solą i pieprzem, polej wyciśniętym sokiem z cytryny, po czym wszystko wymieszaj i rozłóż na desce. Gdy steki się usmażą, przełóż je na deskę, obtocz w przygotowanym dressingu a następnie pokrój na plasterki. Posyp ratatouille porwanymi listkami bazylii, dopraw do smaku i podaj z szafranowym ryżem i jogurtem.

© Jamie Oliver

www.jamieoliver.com

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA