Tagine z kurczakiem i kuskus z pestkami granatu

Tagine z kurczakiem i kuskus z pestkami granatu
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Donal Skehan

Seria kulinarna:
Rodzinne Święta Donala (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka, Gulasze
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 kg udek kurczaka (bez kości i bez skóry), pokrojonych na kawałki na jeden kęs
  • 1 czerwona cebula, pokrojona w cienkie półplasterki
  • 2 starte ząbki czosnku
  • 2,5 łyżeczki mielonego kminu
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki miodu
  • 2 puszki krojonych pomidorów
  • 300 ml wywaru z kurczaka
  • 150 g suszonych śliwek
  • sól morska i świeżo mielony czarny pieprz
Kuskus
  • 300 g suchego kuskusu
  • 400 ml wrzącego wywaru z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z jednej cytryny
  • ogórek, obrany, pozbawiony gniazd nasiennych, pokrojony na małe kawałki
  • pół czerwonej cebuli, cienko pokrojonej
  • 150 g prażonych płatków migdałowych
  • duży pęczek natki pietruszki, posiekany
  • duży pęczek kolendry, posiekany
  • pestki z dwóch granatów

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W naczyniu tagine lub w rondlu o grubym dnie rozgrzej oliwę na dużym ogniu, obsmaż kawałki kurczaka partiami, doprawiając solą i pieprzem. Zrumienione kawałki wyjmij, odstaw. Do rondla włóż cebulę, posól. Smaż przez 5 minut, a gdy zacznie się szklić, za pomocą drewnianej łopatki zeskrob osad ze spodu rondla.

Wlej trochę wody, by osad nie zaczął się przypalać. Dodaj czosnek i przyprawy, przesmaż przez minutę, dołóż miód i pomidory, wlej wywar, dopraw solą i pieprzem. Włóż z powrotem kawałki kurczaka. Doprowadź do zagotowania, po czym zmniejsz ogień i duś pod przykryciem na 45 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się bardzo miękkie. Dodaj suszone śliwki, gotuj na małym ogniu przez kolejny kwadrans.

Kuskus wsyp do dużej miski, zalej wrzącym wywarem, przykryj ściereczką i odstaw na 10 minut. Po tym czasie wzrusz kuskus widelcem.

Roztrzep oliwę z sokiem z cytryny, dopraw solą i pieprzem, wlej do kuskusu, wymieszaj. Tuż przed podaniem wymieszaj kuskus z pokrojonym ogórkiem, czerwoną cebulą, posiekaną natką i kolendrą, płatkami migdałowymi i  pestkami granatu. Możesz też ustawić dodatki w osobnych miseczkach, tak, by każdy mógł sobie nakładać wedle uznania.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA