Kurczak w pomarańczach z kaparami i pistacjami

Przygotował:
Martyna Chomacka
- Seria kulinarna:
- Dzień dobry, obiad (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z kurczaka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- cały kurczak zagrodowy
- fenkuł
- 2 szalotki
- 2 pomarańcze
- 4 ziemniaki
- 100 g kaparów
- łyżka ziaren kolendry
- łyżka ziaren kopru włoskiego
- sok i zest z cytryny
- łyżka musztardy francuskiej
- łyżka musztardy dijon
- 5 pomarańczy
- kilka liści szałwii
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka soli
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W moździerzu ucieramy ziarna kolendry i fenkułu. Przesypujemy je do miseczki. Dodajemy cukier, zest i sok z dwóch pomarańczy, zest i sok z cytryny, musztardę, sól, posiekaną szałwię oraz stopniowo dolewamy oliwę. Dokładne mieszamy.
Z kurczaka wycinamy kręgosłup, spłaszczamy. Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą.
Dużą brytfankę polewamy oliwą. Następnie układamy na niej warstwę plastrów pomarańczy. Na nich kładziemy cząstki fenkułu, cząstki szalotki oraz połówki ziemniaków. Całość posypujemy kaparami i zalewamy szklanką wyciśniętego soku z pomarańczy. Na górze układamy kurczaka w marynacie.
Pieczemy 20 minut pod folią w piekarniku nagrzanym na 220 stopni C, a następnie 30 do 40 minut bez folii. Po 20 minutach kurczaka smarujemy kolejnymi warstwami marynaty i podlewamy sokiem z dna brytfanki.
Gotowego kurczaka dzielimy na części i podajemy z pieczonymi warzywami i z sosem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź