Kurczak w pomarańczach z kaparami i pistacjami

Kurczak w pomarańczach z kaparami i pistacjami
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 5.00

Przygotował:

Martyna Chomacka

Seria kulinarna:
Dzień dobry, obiad (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z kurczaka
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • cały kurczak zagrodowy
  • fenkuł
  • 2 szalotki
  • 2 pomarańcze
  • 4 ziemniaki
  • 100 g kaparów
  • łyżka ziaren kolendry
  • łyżka ziaren kopru włoskiego
  • sok i zest z cytryny
  • łyżka musztardy francuskiej
  • łyżka musztardy dijon
  • 5 pomarańczy
  • kilka liści szałwii
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka soli

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W moździerzu ucieramy ziarna kolendry i fenkułu. Przesypujemy je do miseczki. Dodajemy cukier, zest i sok z dwóch pomarańczy, zest i sok z cytryny, musztardę, sól, posiekaną szałwię oraz stopniowo dolewamy oliwę. Dokładne mieszamy.

Z kurczaka wycinamy kręgosłup, spłaszczamy. Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą.

Dużą brytfankę polewamy oliwą. Następnie układamy na niej warstwę plastrów pomarańczy. Na nich kładziemy cząstki fenkułu, cząstki szalotki oraz połówki ziemniaków. Całość posypujemy kaparami i zalewamy szklanką wyciśniętego soku z pomarańczy. Na górze układamy kurczaka w marynacie.

Pieczemy 20 minut pod folią w piekarniku nagrzanym na 220 stopni C, a następnie 30 do 40 minut bez folii. Po 20 minutach kurczaka smarujemy kolejnymi warstwami marynaty i podlewamy sokiem z dna brytfanki.

Gotowego kurczaka dzielimy na części i podajemy z pieczonymi warzywami i z sosem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA