Stek z salsa verde

Stek z salsa verde
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia włoska (odc. 14)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • 2 ładne steki z polędwicy o grubości ok. 3 -4 cm
  • pieprz
  • sól
  • oliwa
Salsa verde:
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 50 ml octu z białego wina
  • po ½ pęczka mięty, pietruszki i bazylii
  • 2 fileciki anchovies
  • 1 łyżka kaparów
  • oliwa
  • pieprz
Do podania:
  • 2 grube pajdy chleba, zgrillowane i natarte czosnkiem

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie składniki salsy poza oliwą i połową octu przekładamy do malaksera, całość można również utrzeć w moździerzu. Miksujemy stopniowo dolewając oliwę i smakując, czy należy dodać octu. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą.

Steki lekko przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i nacieramy oliwą z dwóch stron. Na dobrze rozgrzaną patelnię bez dodatku tłuszczu kładziemy przygotowane kawałki mięsa, nie powinny być wyciągnięte prosto z lodówki powinny mieć temperaturę pokojową. Smażymy ok. 2 minut z każdej strony, skórka powinna być ładnie przyrumieniona. Zmniejszamy gaz pod patelnią, przykrywamy ją i dociągamy steki jeszcze ok. 2 minut (można patelnię wstawić do pieca nagrzanego do 180 minut na 2-3 minuty).

Steki ściągamy z patelni, pozostawiamy na desce do krojenia na kilka minut, kroimy w plastry i serwujemy z salsa verde i zgrillowanym, natartym czosnkiem pieczywem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA