Steki z tuńczyka z oliwkami, rozmarynek i korzennymi przyprawami

Steki z tuńczyka z oliwkami, rozmarynek i korzennymi przyprawami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Matteo Brunetti

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • ok. 300-400 g steków z tuńczyka
  • świeży rozmaryn
  • czosnek
  • oliwa extra virgin
  • 30 g oliwek (taggiasche, jeżeli nie ma, to czarnych)
  • 20 g kaparów
  • skórka z limonki lub cytryny
  • cukier
  • pieprz
  • gałka muszkatowa
  • goździki
  • cynamon
  • 1-2 cukinie
  • szczypiorek
  • 150 ml oliwy + świeża mięta (do oliwy i do dekoracji)
  • sos sojowy (kilka kropli na każdą porcję)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wymieszaj goździki, cynamon, pieprz i gałkę muszkatołową i natrzyj tuńczyka.

Miętę sparz gorzącą wodą i od razu zahartuj w lodowatej wodzie. Zblenduj z oliwą i przeciśnij przez gazę.

Czosnek i rozmaryn drobno posiekaj. Rozgrzej patelnię, wlej oliwę miętową, dodaj czosnek i rozmaryn. Smaż tuńczyka, aż powstanie przyrumieniona skorupka. Zdejmij z patelni. Odrobiną oleju pozostałego na patelni polej posiekane oliwki i odsączone kapary. Na reszcie oleju podsmaż cukinię pokrojoną w cienkie plastry. Skórkę z limonki posiekaj drobno razem z cukrem.

Tuńczyka podawaj z oliwkami, kaparami, cukinią i skórką cytrusową, posiekanym szczypiorem, oliwą i kilkoma kroplami sosu sojowego.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA