Pierogi z podhalańskim serem górskim, malinami i sosem miętowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- wrzątek – ilość odpowiednia do wyrobienia ciasta
- 1 łyżka masła
- sól/pieprz
- wędzony ser podhalański
- maliny
- 4 łyżki dżemu truskawkowego lub malinowego
- 150 ml wino perłowego np. proseco
- mięta
- sok z cytryny
- pieprz
- świeże maliny
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z wrzątku, masła i mąki wyrób ciasto. Podhalański ser zetrzyj do miski i dodaj maliny, wymieszaj. Ciasto jak najcieniej rozwałkuj a za pomocą szklanki wytnij kółka. Na każde nałóż trochę farszu i uformuj pieroga. Za pomocą trzepaczki wymieszaj wino z dżemem, miętą, sokiem i pieprzem. Pierogi polewaj sosem i posyp świeżymi malinami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W