Coxinha de galinha – smażone pierogi z kurczakiem

Coxinha de galinha – smażone pierogi z kurczakiem
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Andrzej Andrzejczak

Seria kulinarna:
m jak mięso 4 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia brazylijska

Składniki:

  • 1 kg udzików kurczaka bez skory i kości
  • włoszczyzna
  • 20 g soli
  • 10 g pieprzu
  • 100 g masła
  • 20 g czosnku
  • 250 g mąki pszennej plus 100 g do panierowania
  • 300 g bułki tartej
  • 2 limonki
  • 30 g świeżej kolendry
  • 200 g serka philadelphia
  • 4 jaja do panierowania
  • 2 l oleju
Sos:
  • 4 banany
  • 100 g masła orzechowego
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • 200 ml mleka kokosowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na początku gotujemy bulion na udzikach z kurczaka i włoszczyźnie. Następnie wyjmujemy kurczaka, szarpiemy, doprawiamy solą i pieprzem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i odstawiamy, żeby przestygł.

Odlewamy 250 ml gorącego bulionu do rondla i łączymy go z 250 g mąki pszennej, ciągle mieszamy żeby powstało gęste i jednolite ciasto. Gotową masę wkładamy do lodówki  na około godzinę.

Banany obieramy i kroimy w plastry, smażymy na patelni na rozpuszczonym maśle. Jak już się skarmelizują, dodajemy masło orzechowe, sok pomarańczowy i mleko kokosowe. Całość gotujemy około 15 min, aż się zredukuje i powstanie gęsty sos.

Gotowe ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy dość cienko i wycinamy kółka, podobnie jak na pierogi. Na środku układamy farsz i łyżeczkę serka philadelphia, zaciskamy do góry, tworząc owalny kształt. Następnie panierujemy w jajku i w bułce i smażymy na oleju rozgrzanym do 160 stopni przez około 8 min. Podajemy z dipem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA