Piernik przekładany dżemem z polewą czekoladową
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
 - ABC GOTOWANIA 5 (odc. 15)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Ciasta i ciasteczka
 
Składniki:
- 1 i ¾ szklanki mąki pszennej
 - pół szklanki drobnego cukru do wypieków
 - 200 g płynnego miodu
 - 125 g masła
 - 3 jajka, białka i żółtka osobno
 - 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
 - 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
 - 1,5 łyżki startej czekolady
 - 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
 - Do przełożenia:
 - 2 słoiki 300 g dżemu porzeczkowego
 - 1 opakowanie galaretki agrestowej
 - Polewa:
 - 150 g gorzkiej czekolady
 - 120 ml śmietanki 36%
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. 
Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem (masa może wyglądać na zwarzoną).
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę - wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W tym czasie dżem przełożyć do rondelka i zagotować, do wrzącego dosypać galaretkę dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę podgrzać do momentu, aż zacznie być bardzo gorąca, ale nie zagotuje się. Ściągnąć z gazu i dodać do niej połamaną czekoladę. Odstawić na 2 -3 minuty i rozmieszać całość, aż czekolada się rozpuści.
Piernik przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć tężejącym dżemem i wierzch oblać czekoladą. Zostawić do stężenia.
					Mąkę pszenną, sodę oczyszczoną, przyprawę korzenną i kakao przesiać, odłożyć.
Masło utrzeć z cukrem do otrzymania jasnego, puszystego kremu. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodawać porcjami miód, ucierając dalej mikserem (masa może wyglądać na zwarzoną).
Dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, kakao i sodą, na końcu śmietanę - wymieszać szpatułką.
Białka ubić na sztywno. Dodawać do masy piernikowej, w trzech turach, delikatnie wymieszać.
Ciasto przelać do formy uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Piec w temperaturze 165 stopni C przez około 50 - 60 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.
W tym czasie dżem przełożyć do rondelka i zagotować, do wrzącego dosypać galaretkę dokładnie wymieszać i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę podgrzać do momentu, aż zacznie być bardzo gorąca, ale nie zagotuje się. Ściągnąć z gazu i dodać do niej połamaną czekoladę. Odstawić na 2 -3 minuty i rozmieszać całość, aż czekolada się rozpuści.
Piernik przekroić wzdłuż na 3 blaty, przełożyć tężejącym dżemem i wierzch oblać czekoladą. Zostawić do stężenia.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Ciasta i ciasteczka
Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W