Baba ponczowa

Baba ponczowa
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Jacek Sikora

Seria kulinarna:
Słodki drań (odc.19)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Potrawy wielkanocne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

Poncz

  • 300 ml syropu ze skórek pomarańczowych
  • 150 ml rumu
  • cytryna

Lukier

  • 2 opakowania lukru cytrynowego

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do robota kuchennego wsyp mąkę, sól, cukier i otartą skórkę cytrynową. Jednocześnie rozpuść drożdże w mleku. Dodaj całe jajka i wymieszaj. Dodaj rozczyn do suchej mieszanki. Dokładnie wymieszaj w mikserze na początku na niskich obrotach potem na szybkich przez chwilę. Dodaj miękkie masło i mieszaj kolejne 2 minuty. Formę z kominkiem napełnij ciastem. Wstaw do piekarnika nastawionego na 50 stopni C na 45 minut. Jak wyrośnie piecz około 40 minut w 200 stopniach C. Ciasto ponakłuwaj patyczkiem, aby poncz lepiej się rozszedł po babie. Syrop z pomarańczy wymieszaj z sokiem i skórką z cytryny oraz alkoholem. Nasącz nim ciasto. Odstaw na kilka godzin. Ciasto wyjmij z foremki i przełóż na talerz. Polukruj babę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA