Kruchy placek z jagodami

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Deker
- Seria kulinarna:
- Desery Dekera 3 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- Ciasto kruche:
- 300 g masła
- 450 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
Nadzienie jagodowe:
- 1 kg jagód
- 250 g cukru
- 10 g pektyny
- 1 łyżka soku z limonki
- 30 g skrobi kukurydzianej
Dodatkowo:
- 60 g śmietany kremówki
- 1 jajko
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ciasto kruche: wszystkie składniki ciasta zmiksować w malakserze, do połączenia. Przełożyć na blat i dokończyć wyrabianie rękoma. Owinąć folią i schłodzić w lodówce.
2/3 ciasta rozwałkować na 3-4 mm placek i przełożyć do foremki wykładając spód i brzegi. Wstawić na 15 min do zamrażalnika. Piec 10-12 min, w 200 ºC.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na równe paski, schłodzić w lodówce.
Składniki nadzienia wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć plecionkę z pasków ciasta. Kremówkę roztrzepać z jajkiem i rozsmarować na wierzchu ciasta.
Piec 15-25 min, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 180º C.
2/3 ciasta rozwałkować na 3-4 mm placek i przełożyć do foremki wykładając spód i brzegi. Wstawić na 15 min do zamrażalnika. Piec 10-12 min, w 200 ºC.
Pozostałe ciasto rozwałkować, pociąć na równe paski, schłodzić w lodówce.
Składniki nadzienia wymieszać, wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzchu ułożyć plecionkę z pasków ciasta. Kremówkę roztrzepać z jajkiem i rozsmarować na wierzchu ciasta.
Piec 15-25 min, na złoty kolor, w piekarniku rozgrzanym do 180º C.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W