Ciastka arabskie bazbuse
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Jacek Sikora
- Seria kulinarna:
 - Słodki drań 2 (odc.9)
 - Trudność:
 - łatwe
 - Rodzaj dania:
 - Ciasta i ciasteczka
 - Kuchnia świata:
 - Kuchnia arabska
 
Składniki:
- 10 dag wiórków kokosowych
 - 2 szklanki kaszy manny
 - 1 łyżeczka cynamonu
 - 1 torebka cukru waniliowego
 - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 1 szklanka mleka
 - 20 dag masła
 
Na syrop
- 2 szklanki cukru
 - 1 szklanka wody
 - 1 łyżeczka soku z cytryny
 
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypuję do miski. Składniki połączyć za pomocą łopatki. Dodaję miękkie masło i mleko, wszystko wyrobić ręką. Przygotuję blachę ciasto rozprowadzić na wyłożonej pergaminem blaszce i pokroić na niewielkie kwadraty. Blachę wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika i piec ok. 45 minut. Do garnka wlać wodę, dosypać cukier i dodać sok z cytryny. Całość zagotować w dość wysokiej temperaturze, poczekać aż zgęstnieje. Ciasto wyjąć z piekarnika i jeszcze ciepłe polać syropem.
					
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
 - albo
 - 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
 
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Zobacz również...
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W