Korzenne placuszki dyniowe z gorącymi wiśniami
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 5 (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z dyni, Placki i placuszki
Składniki:
- 1,5 szklanki puree z dyni
- 2 szklanki mąki pszennej
- sól
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 jajo
- ½ szklanki maślanki
- olej do smażenia
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników
- ½ łyżeczki kurkumy
- Do podania:
- ½ op. wiśni
- ¼ szklanki porto (słodkiego)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżka zimnego masła
- 200 g serka ricotta
- skórka z cytryny
- 2 drobno pokrojone plastry ananasa
- melisa/mięta/bazylia
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Przygotowujemy puree z dyni. Podzieloną na mniejsze kawałki dynię układamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do pieca nagrzanego do 200 st. Pieczemy ok. godziny, aż dynia będzie bardzo miękka. 
Miksujemy dynię blenderem i odmierzamy ok. 1,5 szklanki puree. Przelewamy do wysokiej miski, do której dodajemy przyprawy, szczyptę soli, maślankę i jajo. Mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do dyni. Mieszamy dokładnie i jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy na 15 minut i w tym czasie przygotowujemy wiśnie.
Przekładamy wiśnie do rondelka, posypujemy cukrem i podlewamy porto. Podgrzewamy, aż całość odparuje i dodajemy na koniec łyżkę masła. Dokładnie mieszamy.
Serek ricotta mieszamy ze skórką z cytryny, ananasem i drobno poszatkowaną miętą. Najlepiej przed podaniem serek dobrze schłodzić.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy zgrabne placuszki. Podajemy je z serkiem ricotta i polewamy wiśniami z porto.
					Miksujemy dynię blenderem i odmierzamy ok. 1,5 szklanki puree. Przelewamy do wysokiej miski, do której dodajemy przyprawy, szczyptę soli, maślankę i jajo. Mieszamy dokładnie.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do dyni. Mieszamy dokładnie i jeśli masa jest zbyt rzadka, dosypujemy więcej mąki. Odstawiamy na 15 minut i w tym czasie przygotowujemy wiśnie.
Przekładamy wiśnie do rondelka, posypujemy cukrem i podlewamy porto. Podgrzewamy, aż całość odparuje i dodajemy na koniec łyżkę masła. Dokładnie mieszamy.
Serek ricotta mieszamy ze skórką z cytryny, ananasem i drobno poszatkowaną miętą. Najlepiej przed podaniem serek dobrze schłodzić.
Na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju smażymy zgrabne placuszki. Podajemy je z serkiem ricotta i polewamy wiśniami z porto.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        Placki i placuszki
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                     
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         Katarzyna Bosacka
 Katarzyna Bosacka 
                         
                         
                         
                         
                         Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         Agnieszka Kręglicka
 Agnieszka Kręglicka 
                         
                         Laura Calder
 Laura Calder 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel 
                         
                         
                         
                         Iwona  Zasuwa
 Iwona  Zasuwa  
                         
                        