Pieczona dynia piżmowa z sosem z pieczonego czosnku

Pieczona dyia piżmowa
Oceń przepis:
204 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Piotr Kucharski

Seria kulinarna:
Kucharskiego pomysł na kuchnię 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa

Składniki:

  • 0,5 małej dyni piżmowej
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 0,5 łyżeczki kminu
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 główka czosnku
Farsz:
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 100 g wcześniej namoczonego dzikiego ryżu
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • mała garść orzechów włoskich
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
Sos:
  • główka upieczonego czosnku
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z dyni wydrążyć gniazdo nasienne, ponacinać w kratkę. Trzy łyżki oliwy z oliwek wymieszać z  kminem, sokiem z połówki cytryny, miodem, posiekanym tymiankiem, szczyptą pieprzu i soli. Sosem polać ponacinaną stronę dyni. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, obok ułożyć całą główkę czosnku (potrzebną do sosu) i wstawić do piekarnika na 30-40 minut. Po 30 minutach sprawdzić widelcem, czy dynia jest miękka.

W czasie, gdy dynia się piecze, przygotować farsz. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle, dodać odsączony ryż i podsmażyć. Podlać winem, gdy wyparuje, podlać wodą, dodać żurawinę i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podprażone i posiekane orzechy włoskie. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem wypełnić dynię i wstawić na kolejne 10 minut do piekarnika.

W tym czasie przygotować sos. Wycisnąć upieczony czosnek do miseczki, rozgnieść widelcem. Dodać śmietanę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Upieczoną dynię podawać z sosem z pieczonego czosnku.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA