Zupa z dyni

Zupa z dyni
Oceń przepis:
160 ocen Średnia ocena: 3.20

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy, Dania z dyni
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 2 kg dyni
  • pokrojonej i obranej ze skóry
  • 1 łyżka oliwy
  • 6 pokrojonych plastrów wędzonego boczku
  • 1 średnia cebula
  • woda lub bulion
  • 250 ml śmietany lub mleka
  • sól i pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki crème fraiche lub kwaśnej śmietany (niekonieczne)
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku (niekonieczne)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przelicznik produktów
Wybierz produkt


1 szklanka ma pojemność 250 ml

1 łyżka ma pojemność 15 ml

1 łyżeczka ma pojemność 5 ml

Przelicznik wag

jednostka

jednostka
gram
Przelicznik pojemności

jednostka

jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur

Przelicznik foremek
Twoja foremka

Foremka z przepisu

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
Do rondla wrzuć kawałki dyni i wlej oliwę. Duś 1 godzinę, aż dynia będzie miękka.
Podsmaż boczek w garnku, odłóż na papierowy ręcznik. Na tłuszczu, który został z boczku, zeszklij cebulę. Kiedy dynia będzie już gotowa, dodaj ją do garnka z cebulą. Dolej wody lub bulionu.
Zmiksuj dynię. Wymieszaj masę dyniową ze śmietaną, podgrzej delikatnie i dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Rozlej zupę do miseczek. Każdą porcję udekoruj kroplą kwaśnej śmietany, posyp boczkiem, szczypiorkiem i pieprzem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA