Dyniowe ciasto z czarnym sezamem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marta Dymek
- Seria kulinarna:
- Zielona rewolucja Marty Dymek (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z dyni, Dania wegańskie, Ciasta wegańskie, Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
Składniki:
- Suche składniki:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- ¾ szklanki trzcinowego cukru
- 2 łyżki czarnego sezamu
- 1 łyżeczka suszonego imbiru
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- Mokre składniki:
- 1 szklanka puree z dyni
- ½ szklanki delikatnego oleju roślinnego
- ⅓ szklanki mleka roślinnego
- 1 łyżka octu jabłkowego
- skórka otarta z pomarańczy
- ¼ szklanki cukru pudru
- 1 - 2 łyżeczki soku z pomarańczy oraz czarny sezam
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, mokre składniki połączyć w małej misce. Dodać mokre składniki do suchych i wymieszać szpatułką do ciasta. Przelać ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wsunąć do gorącego piekarnika, piec przez 45 - 50 minut. Gotowe ciasto wyjąć na blat i pozostawić do przestudzenia. W tym czasie cukier puder połączyć z sokiem pomarańczowym i wymieszać na gęsty lukier, następnie oblać nim ostudzone ciasto i na koniec obsypać jeszcze sezamem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Wegańska wigilia i Boże Narodzenie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W