Pieczona ciecierzyca

Pieczona ciecierzyca
Oceń przepis:
100 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 5 (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

  • 2 puszki ciecierzycy
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki syropu z agawy
  • ½ łyżeczki płatków chili
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • sól i czarny pieprz
do podania: torebka papierowa lub coś co pozoruje papierowy rożek

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni na termoobiegu.
Ciecierzycę odsączyć z puszki, aquafabę zachować do innych przepisów. Ciecierzycę wysypać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
W małym kubeczku wymieszać wszystkie składniki, a następnie zalać nimi ciecierzycę. Wymieszać i wsunąć do gorącego piekarnika, piec przez 12-20 minut mieszając co jakiś czas.
Jeść na gorąco lub na zimno, chrupać zamiast popcornu albo dodawać do zup kremów, sałatek, surówek, kasz i makaronów. Jednym słowem do wszystkiego.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA