Minestrone z pastą z bazylii i z pecorino
 
   
                                    
                    
                Oceń przepis:
                        - Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 1 duży bakłażan, pokrojony na 3-4 cm kawałki
- 120 ml oliwy
- 2 czerwone papryki, przekrojone na pół, bez gniazd nasiennych, pokrojone na długie paski, 2 cm szerokości
- 2 średnie cukinie, przekrojone na pół, pokrojone na 3-4 cm kawałki
- 2 cebule, obrane, przekrojone na pół, a każda połówka cebuli pokrojona 4 kliny o szerokości 3 cm (350 g)
- 2 pomidory odmiany „wołowe serce”, przekrojone na pół, a każda połówka pomidora pokrojone na 3-4 kliny (570 g)
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 3 duże gałązki rozmarynu (15 g)
- 2 l wywaru z warzyw
- 80 g makaronu vermicelli, nitki lub cienkiego makaronu ryżowego
- 100 g zielonego groszku, świeżego lub mrożonego, blanszowanego przez 2 minuty, osączonego
- 70 g sera pecorino, startego na tarce o grubych oczkach
- sól i czarny pieprz
Oliwa ziołowa:
- 25 g bazylii
- 30 g natki pietruszki
- 60 ml oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
                        
                        Przygotować oliwę ziołową. Wszystkie składniki umieścić w blenderze. Doprawić szczyptą soli. Zmiksować na gęstą pastę. Odstawić na bok.
Piekarnik rozgrzać do 230°C.
Wrzucić bakłażan do dużej miski. Wlać 3 łyżki oliwy. Doprawić ¼ łyżeczki soli i obficie czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła bakłażan. Przełożyć na blachę. Opiekać przez 35 minut, aż bakłażan zmięknie i nabierze złocistobrązowej barwy. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.
Tymczasem wrzucić do miski paprykę, cukinię i cebulę. Wlać 3 łyżki oliwy, doprawić ½ łyżeczki soli i czarnym pieprzem. Podrzucając, wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę do pieczenia. Rozłożyć równomiernie i opiekać w piekarniku przez 30 minut, w trakcie pieczenia dwa razy wymieszać. Warzywa powinny być miękkie i lekko się zezłocić. Wstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.
Wrzucić pomidory do miski. Dodać pozostałe dwie łyżki oliwy, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i dużą szczyptę czarnego pieprzu. Podrzucając, wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Opiekać około 25 minut, aż pomidory zaczną zmieniać kolor, a zachowają sprzęt. Wstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.
Wywar doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron. Gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Pieczone warzywa przełożyć łyżką do dużej miski o płaskim dnie. Przelać wywar i dodać makaron. Przybrać zielonym groszkiem, pecorino i pastą ziołową. Podawać natychmiast.
					Piekarnik rozgrzać do 230°C.
Wrzucić bakłażan do dużej miski. Wlać 3 łyżki oliwy. Doprawić ¼ łyżeczki soli i obficie czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszać, tak aby oliwa pokryła bakłażan. Przełożyć na blachę. Opiekać przez 35 minut, aż bakłażan zmięknie i nabierze złocistobrązowej barwy. Odstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.
Tymczasem wrzucić do miski paprykę, cukinię i cebulę. Wlać 3 łyżki oliwy, doprawić ½ łyżeczki soli i czarnym pieprzem. Podrzucając, wymieszać. Wyłożyć na dużą blachę do pieczenia. Rozłożyć równomiernie i opiekać w piekarniku przez 30 minut, w trakcie pieczenia dwa razy wymieszać. Warzywa powinny być miękkie i lekko się zezłocić. Wstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.
Wrzucić pomidory do miski. Dodać pozostałe dwie łyżki oliwy, rozmaryn, ½ łyżeczki soli i dużą szczyptę czarnego pieprzu. Podrzucając, wymieszać. Wyłożyć na blachę do pieczenia. Opiekać około 25 minut, aż pomidory zaczną zmieniać kolor, a zachowają sprzęt. Wstawić w ciepłe miejsce do czasu podania.
Wywar doprowadzić do wrzenia. Wrzucić makaron. Gotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Pieczone warzywa przełożyć łyżką do dużej miski o płaskim dnie. Przelać wywar i dodać makaron. Przybrać zielonym groszkiem, pecorino i pastą ziołową. Podawać natychmiast.
                                Dołącz do CANAL+ i oglądaj
                                 jak chcesz i kiedy chcesz!
                                jak chcesz i kiedy chcesz!
                            
                            - Sprawdź
- albo
- 
                                        
                                            
                                            TV SAT +Sprawdź
                                Nie wiesz jaką ofertę wybrać?  Sprawdź porównanie!
                            
                        
            OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W 
        
        
     
                         Marta Dymek
 Marta Dymek 
                         Marieta  Marecka
 Marieta  Marecka 
                         Kinga Paruzel
 Kinga Paruzel Jola Słoma
 Jola Słoma 
                         
                         Malka Kafka
 Malka Kafka 
                         
                         
                         Tomasz Jakubiak
 Tomasz Jakubiak 
                         
                         
                         
                         David Gaboriaud
 David Gaboriaud  
                         
                         
                         Maryla Musidłowska
 Maryla Musidłowska 
                         Grzegorz  Łapanowski
 Grzegorz  Łapanowski 
                        