Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy

Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Oceń przepis:
42 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia śródziemnomorska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 8 moreli (390 g), bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 ½ łyżki płynnego miodu dobrej jakości plus 1 łyżeczka do skropienia
  • 200 g cytrynowej babki piaskowej (może być gotowa), połamane na 4 cm kawałki
  • 4 łyżki likieru amaretto
  • 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych
  • ¾ łyżeczki płatków lawendy
  • 100 g sera ricotta
  • 150 g crème fraîche
  • 50 sera mascarpone
  • 20 g cukru pudru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Morele wrzucić do małego rondelka. Dodać sok z cytryny, 2 łyżki wody i 1 łyżkę miodu. Od czasu do czasu mieszając, gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż owoce się rozgotują na kompot. Gdyby zaczęły przywierać do dna, dodać więcej wody. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Wrzucić kawałki ciasta do miski. Skropić likierem. Delikatnie podrzucić, aby ciasto wchłonęło alkohol.
Przełożyć orzechy do miski. Zalać pozostałą ½ łyżki miodu i posypać połową płatków lawendy. Zamieszać i odstawić na bok.

W dużej misce wymieszać dokładnie ser ricotta, crème fraîche, ser mascarpone i cukier puder. Gdy składniki będą połączone, odstawić na bok.

Do każdego z 4 pucharków nałożyć po kilka kawałków ciasta nasączonego likierem. Z wierzchu nałożyć krem. Dodać kompot z moreli i posypać orzechami. Powtarzać czynności, aż do wypełnienia pucharków. Skropić miodem i posypać płatkami lawendy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA