Kruchy placek z kiszoną kapustą
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 2 (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania na karnawał i imprezę
Składniki:
- ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła extra
- jajko
- sól
- kmin rzymski
- farsz:
- 20 dag ziemniaków starych ugotowanych
- świeże grzyby leśne
- cebula
- 20 dag kiszonej kapusty
- łyżka smalcu
- 5 śliwka wędzona kilka sztuk
- natka pietruszki
- 150 ml bulionu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Grzyby i kapustę kiszoną posiekaj.Cebulę pokrój w kostkę. Na łyżce smalcu przesmaż warzywa. Dodaj starte na grubych oczkach ziemniaki. Wszystko wymieszaj i zalej bulionem. Dla smaku dodaj posiekane suszone wędzone śliwki i natkę pietruszki.
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj schłodzone masło i jajka. Dodaj sól i kmin rzymski. Wszystkie składniki posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż farsz. Na wierzchu ułóż plastry wędzonej szynki. Z pasków ciasta na wierzchu zrób krateczkę. Placek piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Na stolnicę przesiej mąkę. Dodaj schłodzone masło i jajka. Dodaj sól i kmin rzymski. Wszystkie składniki posiekaj nożem i zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim formę. Spód ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i ułóż farsz. Na wierzchu ułóż plastry wędzonej szynki. Z pasków ciasta na wierzchu zrób krateczkę. Placek piecz w temperaturze 200 stopni przez 20-30 minut.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania na karnawał i imprezę
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W