Koktajl Ogień i lód

Koktajl Ogień i lód
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 4.30

Składniki:

  • lód w kostkach
  • 250 g cukru
  • 175 ml wody
  • kłącze imbiru
  • 6 limonek, cztery pokrojone w ćwiartki, dwie – w plasterki
  • listki z pęczka mięty
  • tonik lub woda gazowana

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do rondelka wsyp cukier, wlej wodę, umieść na małym ogniu, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Włóż pokrojony imbir, zwiększ temperaturę, zagotuj, zmniejsz ogień, podgrzewaj przez 15 minut. Zostaw do ostygnięcia, odstaw do naciągnięcia na godzinę (lub dłużej, jeśli syrop ma być bardziej ognisty). Zlej przez sitko do butelki, wstaw do lodówki.

Do shakera wlej syrop (mniej więcej na dwa palce), dodaj pokrojone limonki i część listków mięty (zostaw trochę do przybrania). Ugnieć muddlerem lub końcem wałka. Przelej do szklanek z lodem, dopełnij tonikiem lub wodą gazowaną, udekoruj plasterkiem limonki i listkami mięty.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA