Zielona fasolka z pieczonymi cytrynami

Zielona fasolka z pieczonymi cytrynami
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Marta Dymek

Seria kulinarna:
Zielona rewolucja Marty Dymek 4 (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegańskie

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Cytrynę wyparzyć, pokroić w półksiężyce i ułożyć na blasze. Każdą cząstkę delikatnie posmarować olejem, oprószyć solą oraz pieprzem i wsunąć do piekarnika na 20 minut.
W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić w kostkę. Szalotkę pokroić w półksiężyce. Na dnie patelni rozgrzać oliwę, dodać szalotkę z przyprawami i smażyć przez 30 sekund, po czym dodać pomidora i dusić przez 1 minutę. Dodać fasolkę, rodzynki, bulion oraz sól i gotować bez przykrycia przez 6 - 8 minut do momentu, aż fasolka będzie taka, jak lubicie najbardziej.
Na sam koniec wyjąć z piekarnika cytryny, wyskrobać miąższ i dodać do fasolki w pomidorach. Pozwolić dusić się jeszcze 1 - 2 minuty, podawać z kolendrą oraz czarnymi oliwkami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA