Zielona lasagne z bobem i beszamelem

Lasagne z bobem i beszamelem
Oceń przepis:
145 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC GOTOWANIA 3 (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bób gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 ząbków czosnku i 3 łodyżek mięty. Jak będzie al dente, odcedzamy go i obieramy. Pomidorki kroimy na pół, fetę w mniejsze kawałki, salami w paski, a zioła, czyli nać pietruszki, koper i kilka gałązek mięty szatkujemy bardzo drobno razem. Przygotowujemy sos. Mleko wraz z cebulą, listkiem laurowym, gałązkami pietruszki i ząbkiem czosnku solą, pieprzem i gałką muszkatołową podgrzewamy i odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i robimy jasną zasmażkę. Chochlą stopniowo dodajemy do zasmażki mleko, ciągle mieszając. Gotujemy razem ok. 10 minut. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na dnie układamy surowy makaron, na to część sosu beszamelowego. Obsypujemy częścią boczku, bobu, salami i pomidorków. Przyprawiamy ziołami i posypujemy startym serem. Układamy kolejne warstwy makaronu, sosu, dodatków jak wyżej. Ostatnia warstwa powinna składać się z makaronu polanego sosem, posypanego serem . Wstawiamy do pieca nagrzanego do 160 st. na ok. 40 minut.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA