Sałatka z pieczonym łososiem, pomidorkami i szczypiorkowym sosem

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak - z miłości do lokalności 3 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
Składniki:
- 300 g filetu z łososia ze skórką
- 2 łyżki skórki z limonki
- szczypta pieprzu
- tymianek
- 2-3 łyżki oleju rydzowego
pęczek szczypiorku
- szczypta soli
- ząbek czosnku
- sok z cytryny
50 ml oleju rydzowego
- 4 garście mixu ulubionych sałat
- 2 ogórki małosolne
- 10 pomidorów koktajlowych
- 4 rzodkiewki
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Zacznij od doprawienia łososia. Filet natrzyj pieprzem, skórką z limonki i czosnkiem. Polej olejem rydzowym i odstaw.
Przygotuj pieczone pomidorki. Pokrój je, posól, polej olejem rydzowym i dodaj świeże zioła w postaci tymianku. Pomidorki włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie zrób to samo z łososiem. Łososia piecz ok.15 minut, a pomidorki, aż puszczą sok i będą miękkie.
Przygotuj sos. Rozpocznij od pokrojenia szczypiorku. Dodaj sól. Rozgnieć szczypiorek za pomocą moździerza. Wrzuć ząbek czosnku. Dodaj sok z cytryny, olej rydzowy i dokładnie wymieszaj.
Do miski włóż mix sałat. Dorzuć pokrojoną rzodkiewkę, ogórka małosolnego, pieczone pomidorki, kawałki upieczonego łososia. Całość polej przygotowanym szczypiorkowym sosem. Smacznego!
Przygotuj pieczone pomidorki. Pokrój je, posól, polej olejem rydzowym i dodaj świeże zioła w postaci tymianku. Pomidorki włóż do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Następnie zrób to samo z łososiem. Łososia piecz ok.15 minut, a pomidorki, aż puszczą sok i będą miękkie.
Przygotuj sos. Rozpocznij od pokrojenia szczypiorku. Dodaj sól. Rozgnieć szczypiorek za pomocą moździerza. Wrzuć ząbek czosnku. Dodaj sok z cytryny, olej rydzowy i dokładnie wymieszaj.
Do miski włóż mix sałat. Dorzuć pokrojoną rzodkiewkę, ogórka małosolnego, pieczone pomidorki, kawałki upieczonego łososia. Całość polej przygotowanym szczypiorkowym sosem. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W