Sałatka ziemniaczana z pięcioma ziarnami

Sałatka ziemniaczana z pięcioma ziarnami
Oceń przepis:
55 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 500 g młodych ziemniaków, dobrze umytych
  • ¼ małej, czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
  • 3 duże rzodkiewki z liśćmi, dobrze umyte
  • 1-2 zielone chili, bez pestek, drobno posiekane (opcjonalnie)
  • duża garść posiekanej świeżej kolendry
Dressing:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Włóż ziemniaki do dużego garnka, zalej wodą, dopraw i gotuj 15-20 minut, aż koniec noża będzie wchodził w nie miękko.

W międzyczasie zrób dressing. Wymieszaj sok z cytryny, majonez, śmietanę, połowę porcji oliwy, pastę czosnkową i przypraw do smaku. Rozgrzej pozostałą oliwę w małym rondelku i przechyl go, żeby oliwa zebrała się w jednym miejscu. Gdy się rozgrzeje, dodaj gorczycę i kmin rzymski. Po kilku sekundach dodaj nasiona kopru włoskiego. Wyłącz ogień i smaż wszystko przez kolejne 10 sekund, aż nasiona przestaną strzelać. Dodaj je do dressingu.

Odcedź ugotowane ziemniaki i obierz je, gdy trochę ostygną. Mniejsze przekrój na pół, większe na ćwiartki. Wymieszaj je z dressingiem, dodaj czerwoną cebulę, chili i chaat masala. Ziemniaki wchłoną dressing podczas stygnięcia. Dodaj rzodkiewki i ich liście oraz świeżą kolendrę tuż przed serwowaniem. Dopraw do smaku.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA