Wołowina vindaloo
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 64)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z wołowiny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 500 g łopatki wołowej pokrojonej w kostkę
- pół posiekanej czerwonej cebuli
- 4 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka startego imbiru
- pół filiżanki passaty pomidorowej
- 1 posiekane chili
- 1 opakowanie papadów
Pasta curry:
- półtorej łyżki mielonego kminu
- półtorej łyżki mielonej kolendry
- półtorej łyżki mielonej kurkumy
- 1 łyżka octu winnego
- 6 goździków
- 8 strączków kardamonu
- 1 kawałek kory cynamonowej
- 40 ml pasty z tamaryndu
- półtorej łyżki oleju z gorczycy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Na oliwie zeszklić cebulę, czosnek i imbir.
Połączyć składniki pasty curry i wymieszać je z wołowiną. Przełożyć do garnka, wlać 400 ml wody i passatę. Dodać chili oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i imbirem. Zamieszać, żeby nic nie przywarło do dna. Gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Papady zrumienić w płomieniach kuchenki.
Połączyć składniki pasty curry i wymieszać je z wołowiną. Przełożyć do garnka, wlać 400 ml wody i passatę. Dodać chili oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem i imbirem. Zamieszać, żeby nic nie przywarło do dna. Gotować na małym ogniu przez 1,5-2 godziny, aż mięso będzie miękkie.
Papady zrumienić w płomieniach kuchenki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W