Tażin z jagnięciny
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni 2 (odc.4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 800 g łopatki jagnięcej bez kości
- 150 g szalotek
- 150 g wilgotnych suszonych śliwek kalifornijskich
- 50 g migdałów bez skórki
- ok.1-1,5 szklanki rosołu
- 80 ml oliwy
Marynata
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 50 g rodzynek
- 2 laski cynamonu
- 2-3 utarte ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- sól, pieprz
- świeżo utarta gałka muszkatołowa
- mielony, suszony imbir
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki marynaty wymieszać. Jagnięcinę oczyścić z błon, pokroić w grubą kostkę i wymieszać z marynatą, odstawić na noc. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i partiami mocno zrumienić mięso. Dodać resztki marynaty do garnka i zalać całość rosołem. Dusić na małym ogniu ok. 1 godziny, pod przykryciem. Kiedy mięso zaczyna mięknąć dodać do garnka suszone śliwki, ewentualnie wyjąć cynamon (jeśli jest zbyt intensywny), uzupełnić przyprawy. Szalotki zrumienić na pozostałej oliwie. Dusić razem jeszcze ok. pół godziny lub dłużej. Danie jest gotowe kiedy mięso jest miękkie, a sos gęsty. Migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku i posypać nimi gotowy tażin.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W