Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami

Zupa po warmińsku z pulpecikami i zacierkami
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.30

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak - z miłości do lokalności 2 (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • 1,5 l wywaru wieprzowego
  • 3/4 szkl. soku z kiszonej kapusty
  • 40 g suszonych, namoczonych grzybów
  • marchewka
  • seler
  • korzeń pietruszki
  • dól
  • pieprz
  • 3 łyżki śmietany słodkiej
Pulpeciki wieprzowo-wołowe:
Zacierki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namoczone i pokrojone grzyby włóż do gorącego wywaru, dodaj pokrojone warzywa i gotuj, aż zmiękną.
Zrób pulpeciki. Rozetrzyj rozmaryn z czosnkiem i solą i dodaj do mięsa mielonego, wrzuć jajko. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Na koniec mięso dopraw pieprzem.
Z masy uformuj małe pulpeciki i obtocz je w mące. Pulpeciki wrzucaj do gotującej się zupy. Zrób kluski zacierki. W misce połącz jajko i mąkę. Dokładnie wymieszaj składniki. Jeżeli ciasto jest za gęste, możesz dolać odrobinę wody.
Na koniec ciasto dopraw solą i pieprzem. Za pomocą łyżki wrzucaj porcję ciasta do gotującej się wody. Na koniec do zupy wlej sok z kiszonej kapusty, dodaj śmietanę i natkę pietruszki. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA